Sense aquest joc amb la fantasia, mai
hauria nascut una obra original....Carl C. Jung


L'art no és una cosa, és un camí....Elbert Hubbard

ESCULTURA DE CLARÀ SENSE MUTILACIONSAvui  he llegit un article a La Vanguardia en català,  firmat per en Lluís Permanyer , que considero força interessant,  doncs no coneixia l'història. Es tracta de l'escultura de Clarà dedicada als voluntaris catalans de la Primera Guerra Mundial, i ubicada al parc de la Ciutadella. 


Faig una síntesis. Tornem endarrere en el temps, al 1918, quan es va acordar aixecar un monument als prop de 14.0000 voluntaris catalans que van lluitar en la defensa de França en la Primera Guerra Mundial. L'obra es va encarregar a l'escultor Josep Clarà. Al 1922, amb l'obra ja acabada , (un monumental home nu amb els braços en alt, de quasi 4 metres d'altura, en bronze), es va tenir que anular el projecte degut a la dictadura de Primo de Rivera contrari a qualsevol cosa que tingues que veure amb el catalanisme. Finalment va ser inaugurada el 1936, concretament el 14 de juliol, festa nacional francesa. 

Desprès de diverses vicissituds durant l'època franquista, va ser tapada en diverses ocasions i també li van serrar els braços i llavors com a colofó , al 1954, se li van tapar els genitals amb una fulla de parra, subjecta per cargols. Imagineu quina mentalitat més estreta i hipòcrita del nacionalcatolicisme al fer-li això a aquesta monumental obra d'art. Actualment es pot veure l'estàtua vora de l'estany, totalment restaurada, tal com era originalment, totalment nua, amb el penis sense mutilacions, amb tota naturalitat  

   

No hay comentarios:

Publicar un comentario