L'art no és una cosa, és un camí....Elbert Hubbard


No hi ha deure en l'art, l'art és lliure....Wassily Kandinsky

Si es netegen les portes de la percepció, totes les coses
apareixen com son, és a dir infinites....William Blake

Sense jugar amb la fantasia mai ha nascut un treball creatiu....Carl Jung


LES QUATRE COLUMNES DE PUIG I CADAFALCH tornen a Montjuc
















LES QUATRE COLUMNES, Símbol de Catalanitat

"L'arquitectura ha de ser tant un mirall com una manera de preservar la història dels pobles".                                                                                    Puig i Cadafalch

El 27 de febrer d'enguany es va celebrar la inauguració i restitució del Monument de les QUATRE COLUMNES a Montjuïc. Aquest monument fou erigit per Puig i Cadafalch el 1919 i va ser enderrocat pel dictador Primo de Rivera, l'any 1928, perquè no podia tolerar aquest monument, un símbol públic de catalanitat aixecat en un lloc emblemàtic, on s’havia de celebrar l'Exposició Internacional del 29. Aquest monument vol ser un patrimoni i un llegat del poble català i alhora un Homenatge als homes i dones que han defensat Catalunya, en tots els temps, i que formen part de la memòria històrica.

En Puig i Cadafalch, ja des del 1916, tenia en ment realitzar un projecte arquitectònic monumental que reunís l'expressió de la catalanitat. Per a ell l'esperit català s'emmarcava dins les coordenades de la cultura hel·lènica, de la nostra romanitat i de l'art romànic medieval, que ens singularitzaven com a poble dins del conjunt de la humanitat. Per això, el monument amb el simbolisme de les quatre barres, representat per les quatre columnes, és símbol d'identificació dels catalans, i per altra banda les columnes són l’expressió d’universalitat.

Les quatre columnes jòniques de 20 metres d'alçada són visibles des de tot arreu del recinte. En el seu origen havien de ser coronades per unes figueres alades, símbol de la Victòria, però finalment no es van posar.

Puig i Cadafalch va ser president de la Mancomunitat durant el 1917-1923 i quan la dictadura de Primo de Rivera va estroncar la Mancomunitat, a Puig i Cadafalch se li van anul·lar tots els seus projectes urbanístics i va ser cessat dels seus càrrecs, també dels polítics; finalment hagué d'exiliar-se.

L'any 1994 es va iniciar una campanya de restitució i l'Ajuntament, impulsor del projecte, finalment no el va portar a terme i restà pendent.

A partir del 2002 començà la tasca per a la restitució del monument per part de la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans pels Drets i Llibertats Nacionals que ha estat la gestora de la iniciativa. A aquesta campanya s'hi adhereixen entitats, personalitats i milers de persones. L'any 2005 el Parlament de Catalunya aprova una resolució sobre la recuperació del monument. El 2006, l'Ajuntament dóna suport a aquesta resolució i aprova una declaració institucional per a la seva restitució.


Durant alguns anys, després de diverses propostes, publicacions als mitjans de comunicació i diversos actes reivindicatius perquè el projecte tirés endavant, així com per a la seva ubicació (s'havia parlat de situar-lo a la plaça Cerdà o al Fòrum) finalment l'Ajuntament va acceptar la restitució a Montjuïc, però en posició lateral. Després de diversos debats, reunions i manifests, el dia 27 de juny de 2008 es va aprovar la restitució de les QUATRE COLUMNES a Montjuïc en posició frontal.

El 5 de novembre del 2010 es va posar la primera pedra i el passat 27 de febrer, davant d'un nombrós públic i en un acte festiu i històric, es va inauguraremblemàtic per Catalunya. El President de la Generalitat, Artur Mas, va fer la inauguració, que va comptar amb la participació de la Presidenta del Parlament Núria de Gispert, l'Alcalde Jordi Hereu i representants de la Xarxa d'Entitats, aquesta última, impulsora d'aquest acte de recuperació de la memòria històrica i de la lluita reivindicativa, durant molts anys, per mitjà de la restitució de les QUATRE COLUMNES a Montjuïc.


Fonts: La Xarxa d'Activitats  i Generalitat de Catalunya 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada